Home Izdavaštvo OD PUNOMOĆJA DO PUNOMOĆI, OD VLASTITOSTI DO VLASNIŠTVA

OD PUNOMOĆJA DO PUNOMOĆI, OD VLASTITOSTI DO VLASNIŠTVA

by UNJSVU

OD PUNOMOĆJA DO PUNOMOĆI, OD VLASTITOSTI DO VLASNIŠTVA

Hrvatsko pravno nazivlje u sudskoj praksi od 1848. do 1918.

 

dr. sc. Snježana Husinec, Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu

 

U ovoj znanstvenoj monografiji autorica rekonstruira oblikovanje i povijesni razvoj hrvatskoga pravnog nazivlja u razdoblju od 1848. do 1918. godine s posebnim naglaskom na razvoj nazivlja sudske prakse te na njemačke leksičke elemente koje je ono sadržavalo.

Knjiga daje prikaz putova i načina nastajanja osnove hrvatskoga pravnog nazivlja sredinom 19. stoljeća, zatim stajališta ondašnje stručne javnosti o novom nazivlju te njihovih prijedloga i inicijativa za usavršavanje i popunjavanje postojećeg nazivlja. Nadalje opisuje se upotreba i usustavljivanje nazivlja sudske prakse u razdoblju od 1848. do 1918. godine. Ustanovljivanjem sličnosti i razlika između nazivlja sudskih i zakonskih tekstova, te nazivlja iz prvoga njemačko-hrvatskog rječnika pravno-političkog nazivlja predstavljene su spoznaje o tome iz kojih je izvora sudska praksa crpila nazivlje. Posljednji dio knjige bavi se vrstom i intenzitetom njemačkog utjecaja na nazivlje sudske prakse.

 

 

Godina izdanja: 2020.

You may also like

Na ovim internetskim stranicama upotrebljavamo kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja stranica slažeš se s upotrebom kolačića. Slažem se