Home Vijesti Održana radionica na daljinu o alatima u digitalnoj nastavi

Održana radionica na daljinu o alatima u digitalnoj nastavi

by UNJSVU

Strani jezici struke se podučavaju na gotovo većini visokih učilišta u Hrvatskoj. Sve do prošle godine, u nastavi se koristila tehnologija u skladu s pojedinim vremenom. Polako, oprezno i sigurno uvodili su se razni alati i metode. U posljednjim godinama, svakodnevno su u uporabi i nove računalne tehnologije. Možda pokatkada sramežljivo i oprezno, ali svi su nastavnici pomalo eksperimentirali i nastojali  približiti se generaciji Z. I onda je došla ta 2020. Svi smo u isto vrijeme zaronili u digitalni svijet, „svijet na daljinu“.  Za mnoge potpuno novi svijet – 21. stoljeće u punom svom „sjaju“ – novi mediji, brzina razmjene informacija, dostupnost materijala itd. Proces učenja i prilagodbe i nastavnika i studenata je bio iznimno brz.

Na poticaj kolegice dr. sc. Ivanke Rajh sa ZŠEM-a, organizirana je radionica o uporabi digitalnih alata za nastavnike jezika struke u visokoškolskim ustanovama. Radionica je održana na daljinu, 19. veljače 2021. na platformi EFZG-a. Glavne organizatorice su bile dr. sc. Ivanka Rajh te dr. sc. Tamara Sladoljev Agejev s Ekonomskog fakulteta-Zagreb.

 

Osmišljena kao razmjena ideja i poticaj za daljnji rad, radionica je izvrsno prihvaćena te je potaknula 14 nastavnika da prezentacijama predstave odabrane alate koje su koristili u dosadašnjoj nastavi. Kratkim, sažetim izlaganjima, s puno konkretnih primjera iz nastave, izazvali su veliko zanimanje u  gotovo 100 sudionika-slušača.

Googleovi alati, Microsoft Teams, Moodle, Genially, samo su neki od digitalnih nastavnih alata koji nastavnici koriste. Powtoon je zanimljiv alat za projektne radove, dok su Kahoot, Quizlet i Vocaroo alati za pripremu brzih i efikasnih testova/kvizova za provjeru znanja, upitnika i diskusija. Predstavljene su i dodatne mogućnosti alata za pisanje ispita i to u Loomenu i Testmoozu.

Program radionice objavljen je na stranici Udruge nastavnika jezika struke na visokoškolskim ustanovama – unjsvu.hr.

Nakon radionice predsjednica Udruge dr. sc. Brankica Bošnjak Terzić istaknula je da je u sadašnjem trenutku tehnologija u obrazovanju postala ključna te da su nastavnici-slušači bili iznimno zadovoljni radionicom. Sama radionica se pokazala kao vrlo koristan medij u edukaciji i razvoju novih znanja u nastavnika jezika struke. Upoznavanjem novih alata i razmjenom iskustava potiče se i motivacija i želja za daljnjim napretkom, te se stvaraju ideje za novim i kreativnim načinima podučavanja jezika struke.

U izborniku – Metodički kutak – uskoro će se naći sažeci prezentacija koji će Vam pomoći u daljnjem radu s predstavljenim i predloženim alatima za rad u nastavi.

Svim nastavnicima želimo uspješnu implementaciju novih alata!

You may also like

Na ovim internetskim stranicama upotrebljavamo kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja stranica slažeš se s upotrebom kolačića. Slažem se