Home Projekti Novosti o projektu TRAILs!

Novosti o projektu TRAILs!

by UNJSVU

O projektu

Ljetna škola poučavanja jezika struke (LSP Teacher Training Summer School – TRAILs) je projekt koji se financirao iz Erasmus+ programa Europske unije. Pokrenut je u listopadu 2018., a završio u veljači 2021. Projekt se bavio profesionalnim razvojem nastavnika jezika struke u svrhu poticanja primjene inovativnih praksi te razvojem neophodnih vještina sadašnjih i budućih nastavnika jezika struke u području visokog obrazovanja. U njemu je sudjelovalo osam partnera zemalja, od toga sedam europskih sveučilišta i jedna istraživačka agencija:

 • University of Bordeaux, Francuska (koordinator projekta)
 • Univerza v Ljubljani, Slovenija
 • Universidad de Cadiz, Španjolska
 • Jade Hochschule, Njemački
 • Uniwersytet Im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Poljska
 • Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
 • Università degli Studi di Bergamo, Italija
 • Arcola Research Llp, Velika Britanija.

 

Partneri su osmislili i izradili inovativni opći kurikul i program za profesionalno usavršavanje nastavnika jezika struke, koji se temelji na rezultatima istraživanja provedenih u okviru projekta. Budući da se problemi uočeni i definirani tijekom istraživanja ne mogu riješiti na lokalnoj razini,  program i kurikul bit će ponuđeni europskim institucijama visokog obrazovanja s ciljem ostvarivanja transnacionalne suradnje.

Završetak projekta

Od 22. do 26. veljače 2021. održala se pilot Zimska škola profesionalnog usavršavanja nastavnika jezika struke u okviru koje je proveden navedeni program. Zbog pandemije COVID-a19 Škola se održala online. Organizirao ju je hrvatski tim u sastavu dr. sc. Brankica Bošnjak Terzić, dr. sc. Olinka Breka i dr. sc. Snježana Kereković, više predavačice na Katedri za tehničke strane jezike Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Program online Zimske škole TRAILs temelji se na inovativnom kurikulu kojeg su izradili partneri, a predstavljen je u obliku modula koji se bave sljedećim nastavnim  temama u području poučavanja/učenja jezika struke: Analiza potreba studenata, Izrada nastavnog plana i programa, Znanstveni žanrovi u jeziku struke, Poučavanje jezičnih vještina u jeziku struke, Nastavni materijali u jeziku struke, Evaluacija u jeziku struke, Transverzalne vještine u jeziku struke, Jezične korpusi u jeziku struke i Planiranje nastavnog sata.

Podaci o Zimskoj školi TRAILs:

 • Trajala je pet dana.

 

Održano je

 • osam interaktivnih plenarnih predavanja u trajanju od 90 minuta,
 • sedam radionica u trajanju od 90 minuta (tri paralelne radionice na istu temu, ukupno 21 radionica),
 • tri radionice u trajanju od 180 minuta,
 • dvije evaluacijske sesije u trajanju od 90 minuta (provedene su i dvije ankete, jedna prije i druga nakon Škole).

Sudjelovalo je

 • 30 polaznika (iz svih osam zemalja partnera), i to

12 nastavnika jezika struke i

18 budućih nastavnika jezika struke (studenti stranih jezika i studenti doktorskih studija),

 • 21 trener (članovi projektnih timova),
 • 2 evaluatora.

Zimska škola TRAILs ocijenjena je izuzetno uspješnom. Sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo što su dobili priliku sudjelovati u Školi i iskazali su iznimno zadovoljstvo sadržajem, provedbom, velikim stručnim znanjem trenera, njihovim pristupom i prijateljskim odnosom prema sudionicima, te organizacijom Škole. Također su pokazali želju za sudjelovanjem u sljedećoj Školi TRAILs.  

Završna konferencija TRAILs

Online završna konferencija projekta TRAILs održana je 19. ožujka 2021. Tom su prigodom predstavljeni svi intelektualni rezultati projekta kao i ukupni rezultati te izvješće o evaluaciji Škole. Također su predstavljeni i nastavni moduli, sadržaj, aktivnosti, predavanja, alati i organizacijski zahtjevi. Završna konferencija bila je namijenjena svim polaznicima i trenerima Škole te potencijalnim polaznicima Škole koja će se održavati u budućnosti. Cilj je završne konferencije bio diseminacija uspješnih ideja i dobrih praksi koje su definirane tijekom pilot Zimske škole TRAILs među budućim polaznicima Škole.

 

You may also like

Na ovim internetskim stranicama upotrebljavamo kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja stranica slažeš se s upotrebom kolačića. Slažem se